Nieuwe vorm van phishing via Marktplaats

Gepubliceerd op 25 augustus 2020 om 11:09

Phishing is en blijft een groot gevaar voor iedereen die met een computer, laptop, tablet of telefoon gebruik maakt van het Internet.  Bij Phishing wordt er misbruik gemaakt van de natuurlijke tendens van mensen om iets of iemand te vertrouwen. Mensen worden verleid om ergens op te klikken, een bijlage te openen of (vertrouwelijke) informatie te verstrekken. De gevolgen van phishing zijn serieus. Grote financiële en operationele schade en wat te denken van reputatie-schade.  Er is een nieuwe vorm van phishing ontdekt waarbij mensen met een smoes worden verleid om naar een bepaalde website te gaan. In dit geval gaat het om een smoes over een "verzendlabel".

Hoe werkt het?
Mensen die een artikel te koop aanbieden op marktplaats worden benaderd door een (criminele) zogenaamde "koper". Deze "koper" geeft aan dat er interesse is voor het artikel en er wordt een prijs afgesproken. Er is echter één klein probleempje: De koper woont erg ver weg en de verkoper wordt gevraagd het artikel per postpakket op te sturen. De koper geeft aan dat alle kosten hiervoor betaald zullen worden. En dan volgt de truc.

Speciale verzendlabel benodigd
Om zeker te zijn dat het verzonden pakket goed terecht komt vraagt de "koper" om bij het versturen van het pakket gebruik te maken van een speciale verzendlabel. Voor het gemak wordt er via een APP of SMS een internet-link opgestuurd waarmee dat speciale verzendlabel (met alle noodzakelijke verzendgegevens) aan te maken is.

Phishing!
U begrijpt hem natuurlijk vast al: Die link is een phishing-link waarin onder andere gevraagd wordt naar betaalgegevens en pasnummer. Trap hier niet in en klik nooit op linkjes die u van vreemden toegestuurd krijgt als u via een verkoopplatform als Marktplaats iets wilt kopen of verkopen.  

Vergroot de awareness van medewerkers
Zoals al eerder gezegd: Phishing is en blijft een groot gevaar waaraan we allemaal dagelijks blootstaan. Wilt u meer weten over phishing en de verschillende vormen van Phishing? Neem dat eens contact met me op. Dat kan eenvoudig via e-mail: info@kochconsultancy.nl   Ik heb veel ervaring in het organiseren van awareness presentaties bij bedrijven en organisaties die daadwerkelijk hebben geholpen bij het vergroten van het bewustzijn en het verlagen van risico's. Bewust personeel maakt uw organisatie weerbaar tegen cybercriminaliteit en verlaagt het aantal cyber-incidenten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.