USB-Sticks: Pas op voor datalekken!

Gepubliceerd op 19 oktober 2020 om 15:02

Een USB-stick is een handig hulpmiddel wat we allemaal kennen en wel eens gebruikt hebben. "Even snel" iets op een "stickie" zetten als backup of om het makkelijk mee te kunnen nemen om de informatie te delen met anderen. Helaas kleeft hier wel een security-risico aan: Wat als dat stickie ineens kwijt is? Het verlies of diefstal van een USB-stick is vervelend omdat je niet alleen de stick zelf maar ook de informatie die erop staat kwijt bent. Maar er zit nog een andere mogelijke consequentie aan het verlies van een USB-stick: Als er persoonsgegevens op de USB-stick stonden is er sprake van een datalek! Bij zo'n datalek krijg je te maken met de AVG Privacy wetgeving en de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Meldplicht voor datalekken

In de AVG zit een "Meldplicht voor Datalekken" waarbij een datalek soms gemeld moet worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als het een ernstig datalek betreft (waarbij er sprake is van ernstige privacy-schending van de betrokkenen) moet het datalek óók worden gemeld aan alle betrokkenen. Daar gaat je reputatie als je klanten/ relaties / marketing bestand op die verloren of gestolen USB-stick stond. Bij veel bedrijven kan iedereen naar hartenlust kopieën maken van de gegevens en dat resulteert in grote security- en privacy-risico's met alle mogelijke gevolgen voor dat bedrijf.

 

USB-stick als wapen voor een hackers-aanval

Het gebruik van USB-sticks kent ook een ander risico: Hackers verspreiden soms hun kwaadaardige virussen en malware via USB-sticks. Als een hacker een bedrijf wil aanvallen is het simpelweg mogelijk dat er een paar USB-sticks worden neergelegd op het parkeerterrein, in de receptie of (als de hacker bijvoorbeeld op bezoek komt) in de WC of bij een kopieermachine. Op die USB-stick staat dan een programmaatje wat automatisch opstart als die USB-stick door een medewerk(st)er in zijn/haar computer wordt gestopt om even te kijken wat er op staat. Dat programmaatje kan dan bijvoorbeeld kwaadaardige virussen of malware (bijv. ransomware of key-loggers) installeren. En let op: Hackers zijn slim. Met een stickertje op de USB waarop staat "Salarissen 2021" is de hacker er zeker van dat die USB-stick door de vind(st)er wordt gebruikt!

 

Veilige USB-stick: DatAshur PRO2

Het gebruik van een veilige USB-stick is daarom ten zeerste aan te raden. De DatAshur PRO2 is een met pincode beveiligde USB flash drive met ingebouwde militaire niveau AES -XTS 256-bits hardware versleuteling en met capaciteiten van 4GB tot 512GB. Steeds meer bedrijven stappen over op het gebruik van dergelijke veilige USB-sticks.

 

Wilt u meer weten over de DatAshur Flash Drive? Neem dan gerust contact met me op. Dit kan via het formulier hieronder, via e-mail info@kochconsultancy.nl of via de contact pagina op de website: https://www.kochconsultancy.nl/contact

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.