Ben jij ook afhankelijk van Facebook?

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 12:16

Het is 4 oktober 2021. Een wereldwijde storing bij Facebook. Veelgebruikte apps zoals Facebook, Instagram en Whatsapp zijn gedurende een periode van 6 uur niet te gebruiken. Mensen moesten ineens een avond zonder Facebook of “Instaaaaaa”! Help! En je kon tot overmaat van ramp ook geen “appjes” sturen. Voor veel mensen een vreemde gewaarwording. Hoe lang gaat dat duren? Wat moet ik nu?

Groot nieuws

De storing werd op het NOS journaal gemeld en in het praatprogramma OP1 werd gesproken over de mogelijke oorzaak van deze wereldwijde “ramp”. In de media veel berichten. De oprichter en CEO van Facebook, Mark Zuckerberg is 6 miljard USD van zijn vermogen kwijtgeraakt. Zou hij er wakker van liggen? Volgens de “Bloomberg Billionaires Index” wordt zijn vermogen nu geschat op 121,6 Miljard USD, dat betekent voor Mark een terugval naar de 5de plaats op de ranking van de rijkste mensen ter wereld. Toch maar even wat rustiger aan doen in de supermarkt met de inkopen voor het kerstdiner dit jaar?

 

Alternatief?

Een dergelijke storing maakt op een pijnlijke manier duidelijk hoe afhankelijk sommige mensen zijn van een bedrijf/product als Facebook. Als een “gewoonte” om constant de diverse Facebook apps te gebruiken ineens niet meer mogelijk is vallen sommige mensen in een spreekwoordelijk gat. Deze storing is daarom een goede reden om eens na te denken over alternatieve apps. Al is het alleen maar om die te gebruiken als “backup”. Met name voor het versturen van berichten (Whatsapp) is dit belangrijk. Je kunt dan altijd in contact blijven. Hiervoor zijn diverse alternatieve mogelijkheden zoals “good old” SMS of de Signal app. Ik kreeg tijdens de Facebook storing ineens berichten via iMessage en ik realiseerde me dat ik dat al echt héél lang niet meer had gebruikt!

 

Inloggen via Facebook account?

Voor steeds meer toepassingen is het mogelijk om in te loggen via je Facebook account. Veel mensen doen dit omdat het natuurlijk erg makkelijk is en je hoeft niet wéér een account (usernaam/wachtwoord) aan te maken voor die toepassing. Je kunt lang discussiëren over of je dat nu wel of juist niet moet doen in verband met veiligheid en/of privacy. Tijdens de storing is voor veel mensen in ieder geval wel duidelijk geworden dat je  dan afhankelijk bent van de beschikbaarheid van Facebook. Als Facebook niet beschikbaar is kun je dan dus ook niet inloggen in die andere accounts. Dat zou wel eens tot veel grotere schade kunnen leiden dan alleen maar het feit dat je een avondje niet op Facebook of Instagram kan om de nieuwste foto’s en filmpjes uit het ongetwijfeld fantastische en gelukkige leven van je “vrienden” te bekijken.

 

Ik schrijf dit stukje om mensen te stimuleren om hierover eens na te denken. Is het wel zo verstandig om de inlogprocedure voor een voor jou belangrijke/vitale toepassing te laten verlopen via Facebook, Google, Twitter, LinkedIn of Microsoft? Wat kan er gebeuren als het fout gaat en die systemen zijn niet meer beschikbaar? Denk alsjeblieft niet dat dat niet kan gebeuren … vroeger werd ook beweerd dat banken nooit failliet konden gaan … weet je nog?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.