Maak van je e-mail account geen archief voor cybercriminelen

Gepubliceerd op 27 juli 2021 om 09:52

We maken dagelijks zéér intensief gebruik van e-mail. Via een e-mail account (zowel zakelijk als privé) sturen en ontvangen we veel berichten, al dan niet voorzien van extra informatie in de vorm van een bijlage (attachment). Het is tegenwoordig niet meer uit het beeld van de dagelijkse dingen weg te denken. Met dit artikel vraag ik aandacht voor een belangrijk punt met betrekking tot het gebruik van e-mail. En dat heeft alles te maken met de privacy en de bescherming van vertrouwelijke gegevens. De informatie in je “Inbox”, “Outbox” en “Archief” is namelijk zéér interessant voor cybercriminelen! Vertrouwelijke informatie is veel geld waard.

Vertrouwelijke informatie moet goed beschermd worden

In verband met de security en privacy van vertrouwelijke gegevens wordt altijd benadrukt dat je die informatie goed moet beschermen. Dat klinkt logisch, nietwaar? Vertrouwelijke informatie zoals persoonsgegevens kun je dus het beste versleuteld opslaan en je moet ervoor zorgen dat die informatie niet zomaar toegankelijk is voor onbevoegden.

 

Maar wat gebeurt er nadat je een vertrouwelijke e-mail hebt ontvangen met bijvoorbeeld een bijlage waarin vertrouwelijke informatie staat? Die e-mail (met de bijlage) ontvang je in je Inbox van je mailsysteem. Als je daar niks mee doet blijft die e-mail (en dus die vertrouwelijke informatie) toegankelijk. En dat maakt het zo interessant voor hackers om binnen te dringen in je e-mail systeem. Een simpele phishing e-mail waarmee een onbewuste gebruiker naar een “valse” website wordt gelokt is in veel gevallen voldoende om de inloggegevens te ontfutselen.

 

Je Inbox, Outbox en Archief zijn zéér interessant voor cybercriminelen

Als je niets doet aan het onderhoud en het opschonen van je Inbox ontstaat er dus in de loop van de tijd een grote “verzameling” van alle interessante en vertrouwelijke informatie die je ooit per e-mail hebt ontvangen of hebt verstuurd. Dat ene specifieke mailtje van een jaar geleden met het klantenbestand, een offerte of de financiële planning als bijlage is snel teruggevonden, nietwaar?

 

Dat lijkt handig, maar ik neem aan dat iedereen wel begrijpt dat dit een serieus gevaar oplevert in verband met de bescherming en de privacy van die gegevens. Een cybercrimineel die toegang krijgt tot je e-mail account kan dan dus ook bij al die vertrouwelijke gegevens! Vandaar dat toegangsgegevens voor e-mail accounts zo populair zijn bij hackers!

 

Besteed aandacht aan het onderhoud van je e-mail systeem

Het is van groot belang dat je aandacht besteed aan het onderhouden van je e-mail account(s). Als je informatie ontvangt die vertrouwelijk is laat die dan niet in je e-mail account staan maar sla de e-mail (of alleen de bijlage) veilig op en verwijder de e-mail uit je Inbox.  

 

Gebruik voor alle internet-accounts altijd een UNIEK wachtwoord   

Er bestaat een levendige handel in username-wachtwoord combinaties. Cybercriminelen kopen bestanden met usernaam/wachtwoord combinaties op illegale marktplaatsen en “proberen” die combinaties gewoon uit op talloze populaire internet accounts. Als je dus hetzelfde wachtwoord van je e-mail account ook gebruikt voor andere accounts op internet is de kans groot dat er na een hack van een van die andere accounts ook ingebroken wordt in je e-mail. En als ze ook nog eens te weten komen waar je werkt (bijvoorbeeld via LinkedIn) proberen ze vervolgens ook bij je werk-email binnen te komen.

 

Verander regelmatig je inlog gegevens (wachtwoord)

Ik kan het niet genoeg zeggen: Als je je wachtwoord regelmatig verandert verklein je de kans dat een onbevoegde in je account inlogt. Hoe vaker, hoe beter, maar je kunt natuurlijk niet elke dag je wachtwoorden aanpassen. Ik raad altijd aan om elke 2-3 maanden even een update te doen van de wachtwoorden.

 

Gebruik 2-factor authenticatie (2FA)

2-factor authenticatie (ook wel “Multi Factor Authenticatie” genoemd) is een extra laag van bescherming voor uw internet accounts. Bij het inloggen krijgt u dan na het invullen van uw usernaam en wachtwoord ook nog een extra code naar uw telefoon gestuurd. Na het invullen van deze “extra security-factor” komt u dan in uw account.  2FA wordt door veel internet accounts aangeboden en ik adviseer ten zeerste om het dan ook zeker te gebruiken.

 

Neem gerust contact op!

Met vragen is het uiteraard altijd mogelijk om contact op te nemen.

Dat kan via onderstaand formulier of via e-mail: info@kochconsultancy.nl

Het is ook mogelijk om contact op te nemen via de contactpagina van de website:  https://www.kochconsultancy.nl/contact

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.