Prettige en veilige vakantie!

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 17:08

Het is alweer zo ver. In juli en augustus gaan veel mensen op vakantie. Hierbij een keertje een artikel met een aantal punten om rekening mee te houden. We zitten momenteel in “vreemde” tijden. Ondanks het feit dat de corona-maatregelen in veel landen worden versoepeld zul je ook tijdens je vakantie vast te maken krijgen met (lokaal geldende) maatregelen.

Heb je andere tips? Laat ze dan weten, we kunnen daar allemaal profijt van hebben.

 

Wijs op reis

Het is nu belangrijker dan ooit: Een goede voorbereiding kan je veel ongemak en stress besparen. Ga goed voorbereid op reis. Zorg ervoor dat je altijd betrouwbare reisinformatie bij de hand hebt. Vooraf én tijdens je reis. De toepasselijke slogan is niet voor niets ”Ga wijs op reis”.

Op de website van de Rijksoverheid www.nederlandwereldwijd.nl staat nuttige informatie om door te nemen vóórdat je op vakantie gaat. Met name de reisadviezen en de kleurcodes van landen is van belang.  

Thuis

 • Zet alle computers, TV's, opladers, etc. uit. (Dus niet op "Standby" of "Slaapstand").
 • Laat informatie achter bij buren/familie/vrienden over jullie vakantieadres(sen) en hoe jullie te bereiken zijn.
 • Maak een backup van je computergegevens en berg de backup goed op. Dat wil zeggen: Offline en het liefst op een locatie buiten het huis.
 • Schrijf je wachtwoorden niet op in een schriftje, op een Post-it plakker of in een agenda. En als je dat dan toch wél doet: goed opbergen, leg het niet naast je PC voor het grijpen!
 • Schrijf belangrijke informatie over je huisarts, medicijnen, bankpassen, creditcards, paspoort, rijbewijs, ID-kaart, (reis)verzekeringen, ANWB, etc. op. Laat een kopie van deze informatie thuis achter op een veilige plek. Dit voor het geval dat dergelijke documenten/pasjes kwijtraken of gestolen worden en (direct!) geblokkeerd moeten worden. Weet ook waar je naartoe moet bellen als je hulp nodig hebt of pech onderweg krijgt. (Bijv. ANWB, je reisverzekering of je bank)
 • Controleer of alle ramen/deuren goed dicht zitten. Vraag buren / vrienden / familie of ze regelmatig de post kunnen weghalen. Aan een stapel post op de deurmat of een volle postbus is te zien dat er al lang niemand thuis is geweest. Een andere truc die inbrekers gebruiken is het plaatsen van een klein takje op de grond tegen de voordeur en/of achterdeur. Als dat takje er na een paar dagen nog staat betekent dat dat die deur al een paar dagen niet is geopend.
 • Gebruik timers om de verlichting in je huis op bepaalde tijden aan/uit te schakelen. (beneden- én bovenverdieping!) Berg waardevolle spullen die u thuis achterlaat goed op. Een verstopt kluisje maakt het echt véél moeilijker om er met uw waardevolle bezittingen vandoor te gaan.

 

Social Media

 • Plaats géén berichten op Social Media dat je de komende 3 weken lekker gaat genieten van de zon en je welverdiende rust. Dat betekent óók dat je tijdens de vakantie beter géén foto’s op Social Media kunt plaatsen van je fietstocht door de Limburgse heuvels, dat mooie uitzicht op de Acropolis, de apenrots van Gibraltar, of het mooie vakantiehuis in Toscane wat je hebt gehuurd. Plaats die foto’s ná de vakantie op Social Media en vertel de wereld dan pas hoe fantastisch je het hebt gehad. Waarom? Criminelen zoeken in de vakantietijd Social Media af naar dergelijke berichten en als ze jouw familiefotootje zien vanaf je vakantieadres in Kroatië weten ze dat ze alle tijd hebben om eens rustig een kijkje te nemen in en om je huis.
 • Wil je toch je vakantie ervaringen delen? Kijk dan eens naar “Polarsteps”, een handige app waarmee je je vakantie-dagboek kunt bijhouden. Anderen kunnen dan met een link die jij aan hun hebt gegeven jouw dagboek met foto’s en filmpjes bekijken en reacties achterlaten.  

 

Onderweg naar je vakantieadres

 • Leg waardevolle spullen nooit in het zicht in de auto. Neem bij een “tussenstop” waarbij iedereen de auto verlaat altijd je paspoort, pasjes, je geld en je telefoon mee.
 • Ga je vliegen? Hou handbagage altijd bij je. Criminelen weten als geen ander dat daar je tickets, paspoort, cashgeld, bankpasjes en creditcards in zitten.

 

Op je vakantieadres

Criminelen weten dat vakantiegangers altijd waardevolle spullen in het vakantiehuisje, auto, tent, camper of caravan hebben liggen. (geld, paspoorten, rijbewijzen, ID-kaarten, bankpasjes, creditcards, camera’s, telefoons, laptops, tablets, etc.) Berg deze spullen daarom altijd goed op, leg ze nooit in het zicht.

Als je cash geld gaat pinnen, let dan op of er soms iemand meekijkt. Het is beter om met z’n tweeën geld te halen. Haal niet te grote bedragen cash geld. Je kunt het alleen maar kwijtraken. Verdeel het cash geld zodat niet alles bij één persoon zit.

 

Telefoon

Hou je telefoon altijd in je zak of in je tas. Leg hem op een terras of in een restaurant niet op tafel. Eén keer knipperen met je ogen en hij kan weg zijn. Zet in ieder geval een wachtwoord/pincode op je telefoon en zet in de instellingen de functionaliteit aan waarmee je je telefoon kunt terugvinden (Bijv. “Find my iPhone”).

 

WIFI

Gebruik onderweg (benzinestations, wegrestaurants) en op je vakantieadres alléén beveiligde WIFI met een wachtwoord. Controleer op je camping, hotel of vakantieverblijf de naam van de WIFI en het wachtwoord. Gebruik geen onbekende WIFI zonder wachtwoord voor vertrouwelijke transacties zoals Internetbankieren of e-mail. Gebruik daarvoor je 3G/4G/5G abonnement want dat is wel veilig. Wees attent op zakkenrollers op populaire toeristische locaties.

 

Prettige vakantie!

Met een klein beetje aandacht voor de veiligheid kun je heel veel narigheid voorkomen. Ik wens iedereen een heerlijke en veilige vakantie toe waar je ook naartoe gaat. 

Uiteraard is iedereen ook tijdens de vakantiemaanden welkom voor advies over security awareness vergroting, presentaties en de AVG privacywetgeving. Altijd bereikbaar via e-mail: info@kochconsultancy.nl of via de contactpagina van de website:  https://www.kochconsultancy.nl/contact .

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.