Identiteitsfraude

Gepubliceerd op 22 oktober 2020 om 14:36

Er zijn nog steeds mensen die van mening zijn dat iedereen alles van ze mag weten. Daar komen ze wel van terug als hun identiteitsgegevens (bijv. een “kopietje paspoort”)  in verkeerde handen terecht komen. Stel je eens voor wat er kan gebeuren als iemand anders jouw identiteit gebruikt. Er worden aankopen gedaan op jouw naam bij een webshop. Er verschijnen gênante, beledigende en  schadelijke berichten op je Facebook- of Instagram-account. Je krijgt een rekening van een telefoonabonnement wat jij niet hebt afgesloten. Er is op jouw naam een nieuwe SIM-kaart aangevraagd voor je telefoon zodat jouw telefoon is “overgenomen” door een ander. Of er wordt een hennepkwekerij aangetroffen in een huis dat op jouw naam blijkt te staan. Helaas zijn dit allemaal voorbeelden uit de praktijk. Veel criminele activiteiten worden uitgevoerd met een valse of een gestolen identiteit. Criminaliteit en identiteitsfraude zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Hoe komen criminelen aan uw identiteitsgegevens?

Kwaadwillende mensen kunnen aan jouw identiteitsgegevens komen als je ze niet goed beschermt. Identiteitsgegevens kunnen bijvoorbeeld worden gestolen bij een inbraak thuis, door zakkenrollers (je portemonnee met alle pasjes!) of door het stelen van je computer of telefoon. En natuurlijk is er het risico van cybercriminelen die 24/7 door middel van phishing technieken (via E-mail, SMS, WhatsApp, telefoon) toegang krijgen tot je computer, laptop, tablet of telefoon en daarin vervolgens op zoek gaan naar jouw persoonsgegevens, bankgegevens, wachtwoorden, etc.

 

Maar let op: Jouw identiteitsgegevens kunnen ook worden gestolen als anderen er niet verantwoord mee omgaan. Wat denk je bijvoorbeeld van dat “kopietje paspoort” wat je bij een bedrijf hebt afgegeven? Als daar wordt ingebroken kun je alleen maar hopen dat ze hun security- en privacy-beleid (AVG) goed op orde hebben en dat ze hun gegevens goed beschermen.

 

Wat kun je doen om identiteitsfraude te voorkomen?

Hieronder een aantal tips die de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude.

 

Identiteitsbewijzen (Paspoort, Rijbewijs, ID-kaart).

 • Laat ze niet “slingeren”. Bewaar ze op een veilige plaats
 • Laat ze niet zomaar kopiëren. Kijk op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens wie er een kopie mag maken van je identiteitsbewijs:  https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs
 • Als je toch een kopie wilt afgeven, doe dat dan wel veilig:
  • Maak het BSN nummer onleesbaar (ook in de regel onderaan je paspoort)
  • Maak de foto onleesbaar
  • Schrijf over de kopie heen voor wie de kopie bestemd is en de datum van de kopie
 • Er zijn handige hulpmiddelen verkrijgbaar voor het maken van een veilige kopie van een identiteitsbewijs zoals de ID-sjabloon van Sebyde. (https://www.sebydeprivacy.nl/id-sjabloon/)
 • Stuur nooit een kopie van je identiteitsbewijs op bij een aankoop op Internet.
 • Plaats nooit een foto van je identiteitsbewijs (Paspoort, Rijbewijs, ID-kaart) op Social Media.
 • Tip: Neem op vakantie een paar zelf gemaakte veilige kopieën mee! Die kun je dan

 

Beveilig je Internet Accounts

 • Gebruik veilige wachtwoorden. Plak ze niet op een gele Post-It op je beeldscherm!
 • Gebruik dubbele (2-steps) verificatie. Hierbij ontvang je bij het inloggen een unieke code op je telefoon die je (naast de gebruikelijke usernaam en wachtwoord) moet invoeren. Een cybercrimineel kan dan niet inloggen zonder jouw telefoon in zijn/haar bezit te hebben. Steeds meer Internet accounts bieden deze vorm van extra beveiliging aan.
 • Klik niet zomaar op iedere link in een e-mail, SMS of Whatsapp-bericht. Eerst goed checken!
 • Trap niet in telefonische phishing activiteiten waarbij je wordt gebeld door zogenaamde Microsoft- of bankmedewerkers die zeggen dat er een probleem is met je computer of bankrekening, en met een smoes om vertrouwelijke informatie vragen of om een programmaatje te installeren.  

 

Wees voorzichtig met je hardware

 • Berg laptops goed op en laat ze niet zomaar op je bureau liggen als je na het werk naar huis gaat.
 • Hou je telefoon altijd bij je: in je zak of in een tas. Ook als je éven weg bent van je werkplek
 • Leg een telefoon in openbare ruimtes (terras, restaurant, bar/café) niet open en bloot op tafel. Eén keer knipperen met je ogen en je mooie nieuwe iPhone of Samsung is verdwenen.

 

Let op bij het weggooien van vertrouwelijke informatie

 • Hackers vinden vaak veel persoonsgegevens bij het afval. Vernietig daarom vertrouwelijke informatie voordat je het weggooit. Dit kun je eenvoudig doen door het te versnipperen of te verscheuren.
 • Tip: Bij steeds meer bedrijven zijn hiervoor speciale vuilnisbakken in gebruik. Vraag eens na of dat bij jouw bedrijf ook zo is.

 

Maak mensen bewust van dergelijke risico’s

Bewust personeel maakt een organisatie weerbaar en verlaagt het aantal incidenten.

Met name cybercriminaliteit is een serieus probleem voor alle bedrijven. Cybercriminelen richten zich tegenwoordig op de medewerkers van bedrijven die met slimme phishing technieken worden verleid om ergens op te klikken, een attachment te openen of om vertrouwelijke informatie door te geven.

Awareness vergroting op het gebied van security en privacy is daarom een belangrijke maatregel voor iedere organisatie.    

 

Koch Consultancy houdt zich bezig met het vergroten van dat bewustzijn. Door middel van (online of klassikale) awareness presentaties, E-learning modules, Phishingtesten en nog veel meer activiteiten worden medewerk(st)ers bewust gemaakt van de cyber- en privacy-risico’s waar ze tegenwoordig 24/7 aan bloot staan waardoor de continuïteit van bedrijven gevaar kan lopen.

 

Meer weten over het vergroten van de awareness in de organisatie? Kijk dan op www.kochconsultancy.nl of neem contact op via e-mail: info@kochconsultancy.nl

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.