Bijeenkomst "Digitaal Veilig Ondernemen"

Gepubliceerd op 8 juni 2023 om 16:12

Vanmiddag (8 juni 2023) ben ik aanwezig geweest bij de bijeenkomst “Digitaal veilig ondernemen” in restaurant de Soester Duinen te Soest. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Soest, Stichting BMO (Bedrijven Management Organisatie Soest) en het Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland (PVO). Er waren een 35-tal ondernemers aanwezig.

 

Na een inleiding door Karin Scholten (wethouder Economische zaken van gemeente Soest) werd er een presentatie gegeven door Merel Hurenkamp (PVO) over de 5 basisprincipes van veilig ondernemen, zoals die door het Digital Trust Center zijn omschreven. Een duidelijke presentatie waarbij de aanwezigen een beeld kregen van de basisprincipes van cyber hygiëne. Ondernemers die de 5 basisprincipes opvolgen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico’s die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

 

Daarna volgde een presentatie door de Politie (Bastiaan Ramp) over wat zij kunnen betekenen voor slachtoffers van cybercriminaliteit en hoe belangrijk het is om aangifte te doen, of ten minste melding te maken van wat er is gebeurd.

 

Het belang van Security Awareness werd tijdens de presentaties ook besproken. Bewust personeel maakt iedere organisatie weerbaar.   

 

Het is natuurlijk niet zo dat je als ondernemer na zo’n bijeenkomst ineens “cyber-veilig” bent. Het is tijdens zo’n bijeenkomst niet mogelijk om over alle gepresenteerde basisprincipes “de diepte“ in te gaan. Belangrijk is dat de aanwezigen werden gestimuleerd om over bepaalde zaken verder na te denken en wellicht eens contact op te nemen met hun IT-leverancier om bepaalde onderwerpen met betrekking tot de informatiebeveiliging nader te bespreken.

 

Dit zijn nuttige bijeenkomsten. Goed voorbeeld van samenwerking tussen lokale ondernemers en de overheid (Politie en PVO/DTC). Goed idee voor iedere gemeente ter ondersteuning van “hun” ondernemers!

Dank aan de organisatoren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.