Waarom zijn MKB bedrijven het doelwit van cybercriminelen?

Gepubliceerd op 4 april 2022 om 14:42

Grote bedrijven (ook wel vaak “Enterprises” genoemd) en wereldwijd opererende merken worden vaak gezien als de meest voor de hand liggende doelgroep voor cybercriminelen om aan te vallen. Hierbij worden de cyber-risico’s voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB) serieus onderschat. MKB bedrijven zijn namelijk wel degelijk interessant voor het hackers-gilde. Al in 2018 heeft Proofpoint, een wereldwijd opererend security bedrijf, na een onderzoek geconcludeerd dat er geen enkel verband bestaat tussen welke bedrijven door cybercriminelen worden aangevallen en de grootte van dat bedrijf. Dit betekent dat MKB bedrijven dezelfde cyber-bescherming nodig hebben als “Enterprises”.

Cybercriminelen richten zich op de mensen in uw organisatie

De meeste cyber-aanvallen worden gestart met het sturen van een phishing e-mail. Medewerk(st)ers van bedrijven worden door middel van slimme ”social engineering” technieken “verleid” om te klikken op een kwaadaardige link, een attachment te openen waar malware door wordt geïnstalleerd of om vertrouwelijke inlog-gegevens in te voeren op (nagemaakte) inlog-pagina’s. Mensen zijn de #1 target voor cybercriminelen!

De gevolgen zijn ernstig. Daarover zijn genoeg voorbeelden in de media verschenen.    

 

MKB-bedrijven zijn ook nog om andere redenen interessant voor cybercriminelen:

 • MKB-bedrijven beschikken niet over de security-budgets die bij grote enterprise bedrijven wél aanwezig zijn. Zowel op het gebied van beleid, techniek en awareness blijven veel MKB bedrijven daarom kwetsbaar voor aanvallen.
 • MKB-bedrijven beschikken vaak niet over personeel met de specifieke security kennis die benodigd is om weerbaar te zijn tegen cyber-dreigingen.

Hierdoor zien cybercriminelen het MKB als een “makkelijk doel”.     

 

MKB bedrijven hebben behoefte aan een “enterprise-class” security oplossing. Een oplossing voor het MKB met dezelfde bescherming tegen cyber-dreigingen als grote organisaties. Het moet makkelijk te gebruiken zijn en tegen een lage investering per gebruiker. Met Proofpoint Essentials kan deze behoefte goed worden ingevuld.     

 

Proofpoint, Inc.

Proofpoint is een zeer bekend beveiligingsbedrijf dat “software als een service” (SAAS) producten levert voor e-mailbeveiliging, preventie van gegevensverlies, e-mailarchivering en security awareness training. Ze hebben meer dan 3.600 medewerk(st)ers en duizenden klanten verspreid over de wereld. In 2012 is het bedrijf naar de beurs gegaan, in 2020 was de omzet meer dan 1 Miljard USD.

 

Proofpoint voert dagelijks miljarden real-time security analyses uit op e-mail berichten, URL-links, e-mail bijlagen en social media accounts. De kennis die Proofpoint hierbij heeft opgebouwd over cyber-dreigingen en aanvals-patronen is opgeslagen op het “Proofpoint Nexus Threat Intelligence Platform” en wordt ingezet voor de bescherming van de gebruikers. Op deze manier zijn de gebruikers er zeker van dat ze worden beschermd tegen de meest actuele cyber-aanvallen.

 

Proofpoint Essentials

Het product Proofpoint Essentials is speciaal geschikt voor het MKB en maakt gebruik van de opgebouwde kennis op het hierboven genoemde “Proofpoint Nexus Threat Intelligence Platform”. Proofpoint Essentials bevat twee belangrijke onderdelen voor de bescherming  van de gebruikers en het vergroten van de security awareness:

 

 • E-mail bescherming (inkomende én uitgaande e-mail)
  • Uitgebreide cybersecurity met spam-, malware- en phishing-detectie
  • Dynamische sandboxing van attachments (bijlagen) en URL’s
  • E-mail encryptie en DLP (Data Loss Prevention)
  • Inbox voor noodgevallen (voor het geval dat uw e-mail systeem uitvalt)
  • Social Media account bescherming
  • Dashboard geeft in één oogopslag inzicht waar de risico’s in de organisatie zitten

 

 • Security Awareness training
  • Met de ThreatSim phishing simulaties (phishingtesten) krijgt u inzicht in de gevoeligheid van de organisatie voor phishing
  • Automatisch aanmelden van medewerk(st)ers die in phishing-testen trappen.
  • E-Learning modules: aansprekende training content (E-learning) beschikbaar in 40+ talen
  • Uitgebreide rapportages geven duidelijkheid over het gedrag van medewerk(st)ers bij gesimuleerde aanvallen

 

Proofpoint Essentials geeft administrators de benodigde informatie om de juiste security-maatregelen te nemen in de gehele organisatie of in specifieke bedrijfsonderdelen.

 

Benodigde investering

Proofpoint Essentials heeft een licentiemodel wat is gebaseerd op een prijs per gebruiker per maand. Voor slechts een paar Euro per gebruiker per maand bent u verzekerd van een goede e-mail protectie én houdt u de security awareness van de gebruikers op peil door middel van phishingtesten en e-learning modules.

  

Wilt u meer informatie (incl. prijzen) ontvangen over Proofpoint Essentials?

Op www.kochconsultancy.nl/proofpoint kunt u twee documenten downloaden met uitgebreide informatie.

U kunt uiteraard ook contact met me opnemen via rob.koch@kochconsultancy.nl of telefonisch via 06-53233269  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.