Wachtwoordmanagers

Gepubliceerd op 28 januari 2021 om 14:37

Iedereen heeft tegenwoordig talloze Internet accounts. Dagelijks maken we gebruik van werk-gerelateerde accounts en privé accounts zoals E-mail, Facebook, Instagram, webwinkels, Overheid (DigiD), bank accounts, sportclubs, hobbyverenigingen, etc.  Voor het gebruik van deze accounts zijn inlog-gegevens nodig om “erin” te komen. Meestal is dat een combinatie van een gebruikersnaam (Username) en een wachtwoord (Password). Ook zijn we gewend om voor sommige toepassingen een pincode in te moeten toetsen. Denk hierbij aan het openen van je smartphone, het openen van je bank-app of het betalen van een bedrag met je betaalpasje.

 

Wachtwoorden: Hoe kan ik ze allemaal onthouden?

Security- en privacy-specialisten wijzen erop dat het erg belangrijk is dat je voor ieder account een uniek wachtwoord gebruikt. En het is zelfs nog beter om je wachtwoorden af en toe eens te veranderen. Zo maak je het dan heel moeilijk voor cybercriminelen (hackers) om in je accounts in te breken.

Maar dan dient zich natuurlijk wel een probleem aan: Hoe kan ik al die wachtwoorden onthouden? Ik heb er zoveel!

 

Het gevolg is dat mensen:

  • Voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord of pincode gaan gebruiken
  • Wachtwoorden op plakpapiertjes aan het beeldscherm plakken
  • Wachtwoorden opschrijven in schriftjes met de naam “Wachtwoorden”
  • Wachtwoorden in een Excel spreadsheet op hun werkblad zetten
  • Etc.

Hierdoor ontstaat een onveilige situatie. Dergelijke wachtwoorden komen op een gegeven moment in handen van kwaadwillenden en dan zijn de gevolgen niet te overzien.

 

Wachtwoordmanager

Om dit probleem op te lossen zijn er zogenaamde “Wachtwoordmanagers” op de markt.

Een wachtwoordmanager is een handig programma waarin je je wachtwoorden, pincodes en andere belangrijke informatie kunt opslaan en beheren. Bij het aanmelden/inloggen in een account kun je de wachtwoordmanager automatisch je inloggegevens laten invullen. Hoe handig is dat!

De informatie die je in je wachtwoordmanager hebt opgeslagen wordt veilig opgeslagen in een gecodeerde (versleutelde) database. Je gegevens zijn dus veilig opgeslagen in jouw “digitale kluis”.

En dan nu het fijne: Je hoeft dan voortaan slechts één wachtwoord te onthouden, het wachtwoord van je digitale kluis! Gebruik daarvoor een sterk wachtwoord wat je makkelijk kunt onthouden. (Bijvoorbeeld een wachtwoord-zin)

 

VPN-Gids artikel:  “De beste gratis wachtwoordmanagers”

Het kiezen van een goede wachtwoordmanager kan lastig zijn.

De VPN-Gids heeft in Januari 2021 een interessant artikel gepubliceerd over wachtwoordmanagers. De link naar dit artikel “De beste gratis Wachtwoordmanagers” van de VPN-Gids treft u onderaan dit artikel.

Er zijn veel goede, gratis wachtwoord-apps. Om je zoekopdracht wat te verkleinen, heeft VPN-Gids een selectie gemaakt van de 5 beste gratis wachtwoordmanagers. Gezien ze gratis zijn, kun jij ze zonder problemen proberen en vervolgens kijken welke het beste bij je past.

Er is gekeken naar verschillende functies, gebruiksgemak, beveiliging, klantenservice en het aantal apparaten waarop je ze kunt gebruiken. Hieronder de lijst met de beste gratis wachtwoordmanagers volgens de VPN-Gids:

 

  • NordPass
  • LastPass
  • RememBear
  • Blur
  • Dashlane

 

Hierbij de link naar het artikel in de VPN-Gids en de links om de verschillende wachtwoordmanagers te kunnen downloden: https://www.vpngids.nl/wachtwoordmanagers/de-beste-gratis-wachtwoordmanagers/

 

Met vragen over het gebruik van veilige wachtwoorden is het uiteraard altijd mogelijk contact op te nemen via e-mail: info@kochconsultancy.nl of telefonisch via 06-53233269

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.