Privacy bij video-bellen

Gepubliceerd op 31 maart 2020 om 14:14

Video-bellen is de afgelopen maanden in een snel tempo razend populair geworden. De maatregelen die door de overheid zijn genomen om de verspreiding van het Corona virus in te dammen maakt het niet meer mogelijk om afspraken te maken of bijeenkomsten te organiseren. Een groot deel van de mensen werkt vanuit huis en de behoefte blijft natuurlijk aanwezig om met elkaar te kunnen communiceren en overleggen.

Er zijn veel video-bel oplossingen beschikbaar. Sommige oplossingen zijn gratis en voor anderen heb je een betaald abonnement nodig. En zo ontstaat een situatie dat je eerst met je gesprekspartner moet overleggen welk platform gebruikt kan worden.

In dit artikel wil ik graag wat informatie met jullie delen over de verschillende video-bel platforms. Ik wil jullie bewust maken van het feit dat dergelijke platforms niet altijd even veilig zijn en dat je dus goed moet nadenken welke oplossing voor jou het beste is.

 

Welke video-bel oplossingen zijn er zoal?

Voordat je gaat video-bellen is het aan te raden om jezelf af te vragen of er in het gesprek ook (privacy)gevoelige informatie wordt gedeeld. Iedereen begrijpt dat het niet gewenst is om vertrouwelijke (bijv. medische) gegevens te bespreken met behulp van een onveilige video-bel oplossing. In een video-gesprek tussen een huisarts of psychiater en een patiënt worden nu eenmaal meer privacygevoelige onderwerpen besproken dan tijdens een gesprek tussen familieleden om het sociale contact te onderhouden.

 

Zeer gevoelige gesprekken

Voor het voeren van video-gesprekken waarin zéér gevoelige informatie wordt besproken is het een goed idee om eens te overwegen of het gesprek nou echt via een video-gesprek moet zijn of dat het ook met een “gewoon” telefoontje kan. Voor Video-bellen kun je bijvoorbeeld Signal of Facetime gebruiken. Overleg bij een video-gesprek dan wel eerst de mogelijke privacy-risico’s. Spreek bijvoorbeeld af om geen namen van patiënten te noemen maar te refereren naar nummers of afkortingen. Ongeacht welke oplossing je gebruikt: wis na elk gesprek de chathistorie.

In de zorgsector zijn er ook specifieke video-bel oplossingen in gebruik. Voorbeelden van dergelijke specifieke ontwikkelde oplossingen zijn: BeterDichtbij, Webcamconsult, FaceTalk, Zaurus, Quli, Mobilea Beeldzorg en WeSeeDo.  Het is aan te raden voor zorgprofessionals om navraag te doen bij de desbetreffende overkoepelende organisatie van jouw zorgsector welke oplossing het beste gebruikt kan worden. 

 

Familie - Vrienden

Voor het bellen met familie of vrienden is Facetime een goede oplossing. Je moet dan wel allemaal beschikken over een Apple-computer, -tablet of -smartphone. Andere makkelijke oplossingen zijn Skype, Whatsapp of Jitsi. Een andere leuke video-bel oplossing is Houseparty. Hiermee kun je tijdens het gesprek ook spelletjes met elkaar spelen.

Let wel op: Sommige gratis oplossingen hebben beperkingen. Met Whatsapp kun je met maximaal 4 personen tegelijk bellen.

 

Zakelijk

Voor zakelijke video-gesprekken wordt veel gebruik gemaakt van producten als Microsoft Teams, WebExGoogle Hangouts of Slack. Maar ook Skype voor Bedrijven en Jitsi worden voor het zakelijk verkeer veel gebruikt om contact te houden met collega’s en zakenrelaties. Nogmaals: Bedenk voordat je gaat bellen of er vertrouwelijke gegevens besproken gaan worden en laat dat bepalend zijn voor de video-bel oplossing die je kiest.

 

Het is aan te raden om deze verschillende oplossingen eens uit te proberen. Sommige oplossingen worden wellicht al gebruikt als standaard in je bedrijf. Gebruik die dan bij voorkeur.

 

Keuzehulp videobellen van de Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bij 13 veelgebruikte videobel-apps gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten. Zoals welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is. De AP krijgt namelijk veel vragen over privacy bij zulke apps, nu mensen massaal zijn gaan videobellen tijdens de coronacrisis. Daarom biedt de AP een keuzehulp om verschillende videobel-apps te vergelijken. Zie hiervoor de website van de Autoriteit Persoonsgegevens:  https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/keuzehulp-privacy-bij-videobel-apps

 

Bewust personeel maakt een bedrijf weerbaar

Cybercriminelen zijn in tijden van crisis extra actief. Nu er veel mensen vanuit huis werken wordt er vaak een "oogje dichtgeknepen" wat betreft de beveiliging. Dit betekent dat mensen (en dus de bedrijven waarvoor ze werken!) extra kwetsbaar zijn. Zorg er daarom voor dat de mensen bewust zijn van de risico's waaraan ze blootstaan. Het vergroten van de security- en privacy-awareness verlaagt het aantal incidenten en datalekken.

 

Meer informatie? Neem dan rustig eens contact op.

Via mail: info@kochconsultancy.nl of  telefonisch via: 06-53233269 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.