Sextortion: Pas op met het sturen van foto's

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 11:47

Met de populariteit van social media programma's bij de jeugd is het heel eenvoudig geworden voor mensen met verkeerde bedoelingen om in contact te komen met potentiële slachtoffers. De gesprekken beginnen onschuldig om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Het jonge slachtoffer raakt onder de indruk en wil meer contact. Op een gegeven moment worden de gesprekken meer lichamelijk en seksueel getint. In goed vertrouwen worden er foto's of filmpjes gestuurd waarop het slachtoffer niet schroomt wat meer van zijn/haar lichaam te tonen. Dit zijn foto's die het slachtoffer niet in de openbaarheid wil hebben. En daar gaat het fout. Slachtoffers worden later met diezelde foto’s of filmpjes afgeperst. Dit wordt "sextortion" genoemd.

Er kleven serieuze risico's aan het versturen van intieme foto's of filmpjes aan iemand die je niet goed kent. Het kan er zomaar voor zorgen dat je er je leven lang mee wordt geconfronteerd. Onder de dreiging de foto’s te  verspreiden naar familie, vrienden en op social media worden de slachtoffers van sextortion afgeperst. Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst voor het hebben van seks of het sturen van meer intieme foto’s of filmpjes. In de NPO documentaire serie "Help mijn borsten staan online" worden verschillende voorbeelden gegeven en komen de (intussen volwassen geworden) slachtoffers aan het woord. Ze vertellen in die serie hoe het sturen van dergelijke foto's tot op de dag van vandaag hun leven vergalt.

 

Corona

Het aantal meldingen van sextortion is sterk gegroeid tijdens de corona-crisis. Arda Gerkens, directeur van het EOKM (Expertisebureau Online Kindermisbruik), verklaarde bij de NOS dat de stijging van het aantal meldingen komt doordat jongeren tijdens de eerste lockdown meer zijn gaan nadenken over sextortion die eerder al had plaatsgevonden. Zij maakten zich zorgen dat de beelden alsnog door de daders worden verspreid.  Gerkens: "De stijging laat zien dat jongeren pas contact zoeken wanneer het water echt aan de lippen staat. Gedurende de lockdown hadden ze geen afleiding meer en gingen ze hier over piekeren. Helaas blijkt hier uit dat het aantal gevallen van sextortion vele malen hoger is dan dat normaal wordt gemeld". Gerkens zegt dat jongens in de meeste gevallen meteen besluiten te betalen, en dat meisjes ook overwegen om toch seks te gaan hebben met de dreiger. Dan hopen ze er vanaf te zijn, maar vaak wordt er dan juist nóg meer geld van ze gevraagd.

 

Slachtoffer van sextortion?

Op de website van Helpwanted.nl staan de volgende adviezen voor slachtoffers van sextortion:

 

Praat erover

Misschien durf je het niet te vertellen, maar het beste wat je kunt doen is iemand in vertrouwen nemen en erover praten. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene in vertrouwen. Het liefst je ouders, maar als dat niet kan of lukt, bespreek het dan met een andere volwassene die jij vertrouwt, bijvoorbeeld je oudere zus, tante of de moeder van een vriend of vriendin.

 

Ga er niet op in

Ga niet in op de bedreigingen en doe NIET wat hij of zij jou vraagt te doen. Als je geld overmaakt dan kan hij/zij de foto's of filmpjes alsnog verder verspreiden. Meestal verspreiden zij de afbeeldingen uiteindelijk helemaal niet. Als ze namelijk eenmaal de afbeeldingen hebben verspreid, hebben ze niets meer om jou mee te chanteren. Stuur ook niet nog meer afbeeldingen van jezelf als daarom wordt gevraagd.

 

Blokkeer en verwijder

Blokkeer diegene overal en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem/haar kunt ontvangen. Het komt vaak voor dat degene die jou probeert te bedreigen op andere manieren ook contact met je probeert te zoeken. Zorg er daarom voor dat je de instellingen van je sociale media aanpast, zodat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. (privacy instellingen)

 

Meld het

Doe een melding bij de website waar het contact met de afperser is ontstaan. Misschien zijn er al meer klachten over diegene die jou bedreigt of chanteert binnengekomen en kunnen zij informatie doorgeven aan de politie.

 

Zoek jezelf op internet: Google Alert

Stel een Google Alert in. Je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website verschijnt. Als je de afbeelding zelf hebt, kun je via Google Images kijken of de afbeelding ergens op het internet staat. Dit doe je door de afbeelding te slepen naar https://images.google.com.

 

Naar de politie

Iemand bedreigen of chanteren is strafbaar. Daar kun je aangifte van doen. De dader kan een straf krijgen. Je kunt ook alleen melding maken. Dan is de politie op de hoogte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden. Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Denk daarbij aan:

  • Chatgesprekken, smsjes, mailtjes of appberichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
  • Zoveel mogelijk informatie over degene die jou bedreigt of chanteert: Naam, leeftijd, e-mailadres, woonplaats, nickname, social media profiel.
  • Neem meerdere screenshots van dezelfde gesprekken. Maak ook een schermfilmpje op je telefoon en scroll tijdens dit filmpje langzaam door je gesprek, om zo het hele gesprek te tonen. Bij sommige telefoon (onder andere Samsung en Huawei) zit er automatisch een ‘screenrecorder’ op je telefoon, bij andere telefoons kun je hier een app voor downloaden.

 

Geld overgemaakt via Western Union?

In sommige gevallen kun jij je geld terug krijgen. Kijk daarvoor hier: https://www.westernunion.com/nl/en/fraud-awareness.html

 

Als de beelden toch online komen

Neem zo snel mogelijk contact op met de website waarop jouw beelden staan. Stuur ze een officieel verzoek om die beelden van hun website te verwijderen. Vermeld hierbij duidelijk je leeftijd als je jonger bent dan 18 jaar en dat je geen toestemming hebt gegeven om de beelden te plaatsen en dat ze tegen jouw zin zijn geplaatst.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.