Je bent geen zeurpiet als je om je identiteitsgegevens geeft!

Gepubliceerd op 15 augustus 2019 om 21:44

Het maken van een volledige kopie van je identiteitsbewijs is slechts toegestaan voor een select aantal organisaties. Toch worden er vaak “kopietjes paspoort” gemaakt om de identiteit van iemand te registreren. Veel mensen laten dit maar toe omdat ze geen “zeurpiet” willen zijn. Maar geloof me: onderstaande informatie is echt voor je eigen bestwil.

Belangrijke persoonsgegevens!

In je paspoort staan al je identiteitsgegevens niet alleen afgedrukt maar die gegevens zitten ook opgeslagen in een RFID chip. Op de chip van je paspoort staan je foto (in kleur), land van uitgifte, voorvoegsel(s), naam, voornamen, documentnummer, nationaliteit, geboortedatum, geslacht, datum einde geldigheid, burger service nummer (BSN) en 2 vingerafdrukken. Op een rijbewijs zit ook een RFID chip. Kopietjes van ID-bewijzen (Paspoort, Rijbewijs of ID-kaart) zijn veel geld waard. Ze worden daarom ook op grote schaal gestolen en verhandeld. Indien deze gegevens in onbevoegde handen terecht komen kan je identiteit misbruikt worden en kan deze privacy-schending zeer grote gevolgen hebben voor je maatschappelijke leven en je portemonnee. Het is daarom van groot belang dat je je identiteitsbewijzen (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) goed beschermt.

 

Even een kopietje van uw paspoort maken?

En daar sta je dan tijdens je vakantie bij de receptie van een leuk hotelletje of camping. De aardige, behulpzame man/vrouw achter de balie vraagt je paspoort om daar even een kopietje van te kunnen maken. Veel mensen weten best wel dat dat eigenlijk niet is toegestaan. Maar toch zeggen ze er op dat moment niets van. Het is natuurlijk  ook best wel vervelend. Je wilt (na een lange reis) naar je hotelkamer of campingplaats en hebt geen zin in discussies. Je wilt geen “zeurpiet” zijn.

 

Je staat echter volledig in je recht als je je identiteitsbewijs goed beschermt. En let wel: Bij goede en  gerenommeerde hotelketens komt dit echt niet voor. Die nemen de privacywetgeving zeer serieus en hebben duidelijke richtlijnen ingesteld voor het vastleggen van je identiteit. Ze mogen je paspoort wel inzien om te constateren dat je bent wie je zegt dat je bent en vervolgens mogen ze je identiteit registreren door bijvoorbeeld je naam, geboortedatum en paspoortnummer uit je paspoort over te nemen. En dat is heel wat anders dan zomaar een “Kopietje Paspoort” maken waarop ook je foto en BSN-nummer staat te lezen. (Let op: je BSN staat ook in de onderste lange cijfercode op je paspoort).

 

Wat kun je dan doen?

Diverse instanties geven tips over hoe je hiermee om kunt gaan. Mijn mening hierover is dat je de balie-medewerk(st)er het beste vriendelijk kunt uitleggen dat een kopietje maken van een identiteitsbewijs niet zomaar mag in verband met de privacywetgeving. Leg dan uit dat ze je identiteit (nadat ze je paspoort hebben gecontroleerd) heel goed kunnen registreren door het overschrijven van je naam, paspoortnummer, geboortedatum en geboorteplaats.

Als het kopietje al is gemaakt vraag het kopietje dan even terug om er iets bij op te schrijven. Je kunt dan de datum erop vermelden en de naam van het hotel of camping waar het kopietje is gemaakt. Maak vervolgens de foto en het BSN nummer (in die lange cijfercode onderaan) onleesbaar.

Je kunt natuurlijk ook thuis alvast vóórdat je op reis gaat een aantal van die kopietjes zelf maken. Foto en BSN-nummer onleesbaar maken en dan hoef je op een camping alleen nog maar de datum en campingnaam op te schrijven. Op een camping kun je in heel Europa overigens ook gebruik maken van de ANWB CampingKey Card als identiteitsbewijs.  

Als de onplezierige situatie ontstaat dat de camping of hotel erop staat dat er een kopie van je paspoort gemaakt MOET worden dan sta je voor een keus. Die keus zal voor veel mensen zijn dat ze het dan toch maar toestaan dat er een kopie van hun paspoort wordt gemaakt.

Blijf in dit geval rustig en geef in ieder geval aan dat je de naam van de hotel- of camping-manager wilt weten omdat je hiervan melding zult maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo’n melding kun je heel simpel doen via de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Identiteitsbewijs voor langere tijd vasthouden? No way!

Vroeger gebeurde dat vaker: Je moest dan je paspoort inleveren en die kreeg je pas terug als je weer naar huis ging. Dat is nu ondenkbaar. Check het maar eens: er staat in je paspoort dat het paspoort eigendom is van de Nederlandse Staat en dat de houder verplicht is om het paspoort goed te bewaren. Het mag alleen ter beschikking worden gesteld aan een derde als daar een wettelijke verplichting voor is. Je hebt je paspoort overigens ook nodig om jezelf te kunnen legitimeren.

 

Sebyde ID-Sjabloon

Voor het maken van legitieme kopieën van identiteitsbewijzen heeft Sebyde Privacy een handige ID-sjabloon ontwikkeld.

Neem voor meer informatie gerust even contact op.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.